Dag 6…5…4…3…2…1…We have a Lift Off

Tijdens de voorbereiding van deze vakantie las ik dat er op 27 april om iets voor zes ’s ochtends een Falcon 9 van SpaceX gelanceerd zou worden bij Kennedy Space Center. Nu had ik al kaarten voor een bezoek gekocht, dus we waren extra blij dat we én naar het Space Center konden én een lancering mee konden maken.

Helaas merkte ik afgelopen maandag dat de lancering is uitgesteld naar 30 april om half 5 in de ochtend. Da’s voor ons echt te vroeg (We moeten tenslotte ook nog 2 uur eerder hier weg voor een mooie spot).

Dus de planning wat omgegooid en we gaan vandaag! Misschien kijken we wel naar buiten als het een heldere nacht wordt de 30e.

De reis naar het Kennedy Space Center is snel over de tolwegen en ook makkelijk. We zijn er dan ook redelijk op tijd nadat we vandaag met behoorlijk wat moeite onze bedden uit kwamen. Niemand had zware spierpijn van het kajakken gisteren, maar we waren duidelijk wel moe.

Na de gebruikelijke tassencheck en de metaaldetector konden we de entreebewijzen die ik thuis al had gekocht scannen en stonden we bij de rocket garden: een verzameling raketten uit het tijdperk vóór de Apollo’s, waarmee ze een aantal keren mee op de maan zijn geweest.

We kregen het advies om zo snel mogelijk de bus te pakken voor een tour langs de platforms.

Die tour kun je het beste doen aan de chauffeurskant van de bus. Je ziet dan zoveel meer! Gelukkig hadden we een omleiding (omdat ze met de voorbereidingen van die lancering van SpaceX bezig waren?), zodat wij ook konden kijken. Wij zaten dus níet aan de chauffeurskant van de bus. Maar gelukkig kregen wij dus ook alles te zien.

Óók de geopende deur waarin het lanceerplatform stond van het nieuwe Orion-programma, waarmee ze naar Mars gaan vliegen.

De tour was op weg naar de loods waar alles ging over Apollo. We werden als een soort Panda-droom in een eerste ruimte gelaten waarin werd uitgelegd dat Kennedy in de jaren 60 mensen op de maan wilde hebben. Ook kregen we enkele beelden van het niet zo succesvolle ruimtevaartprogramma tot dat moment te zien (veel ontplofte raketten). En er werd stilgestaan bij Apollo 1, waar in de cockpit net voor de lancering brand uitbrak. Alle drie de astronauten konden er niet meer uit.

Daarna gingen de deuren open en moest het publiek via smalle doorgangen de trappen op en zo een galerij op, naar een rij banken per doorgang. Een mooi staaltje crowd management.

We keken uit op het commando centrum en daar werden de laatste 3 minuten voor de lancering nagedaan, inclusief klapperende ramen tijdens de lancering.

En daarna opende zich weer deuren en stond je onder een Apollo raket.

Daar keken we uitgebreid rond. Er is veel te zien en erg interessant ook! Ook het verhaal van Apollo 11 (eerste man op de maan) en Apollo 13 (het bijna ongeluk) worden verteld, maar zeker ook herbeleefd!

Ook staat er een maanwagen, de bus waarmee de astronauten naar de rakket gebracht werden en ruimtepakken. En de originele capsule van Apollo 14.

We aten daar wat buiten en keken over het water uit op de lanceerplatformen. Ook zagen we daar nog een haai.

En toen was het toch weer tijd om verder te rijden. Terug naar het bezoekerscentrum, waar we meteen konden doorlopen naar het gebouw van het Space Shuttle programma.

Ook hier weer een film over de geschiedenis. Wat ik niet wist was dat ze in 1969 al begonnen zijn met dit programma. Toen waren ze ook nog druk bezig Apollo’s de lucht in aan het schieten.

En toen hier de deur opende stond je oog in oog met een van de drie Space Shuttles die nog over zijn. Wow!

Ook hier veel aandacht voor de uitdagingen waar ze voor stonden en je kunt hier ook een lancering meemaken in een simulator. Je zit in een passagiers-container in het bagageruim. Omdat de lancering vertikaal is, gaat de hele ‘container’ op zijn kantje. Jens trok wat wit weg. Vervolgens de countdown en de lancering. Een hele bak lawaai en veel geschud en uiteindelijk ben je in de ruimte en gaan de ruimdeuren open. En dan ben je er weer. Héél leuk om te doen en Jens was erg enthousiast. Wij ook hoor!

Jens zei achteraf dat het stukje met aandacht voor de bemanning van de twee verongelukte shuttles de meeste indruk maakte. Dat kwam ook omdat er achter ons een dove man in een rolstoel zat die druk gebarend en tegelijk heel serieus steeds naar een van de astronauten wees. Het was duidelijk dat hij die persoon kende.

Het was ook een mooi stukje met ook van elke shuttle een herkenbaar wrakstuk: een beschadigt zijpaneel met de Amerikaanse vlag en de zwartgeblakerde kozijnen van de cockpit-ramen. Gevoel voor drama hebben ze wel.

Daarna liepen we weer naar buiten, keken bij het Marsprogramma en zagen nog een 3d-film in het IMAX-theater, maar eigenlijk was voor ons het hoogtepunt voorbij.

Via de giftshop gingen we nog wel naar de rocket garden. Even raketten kijken en weer opwarmen in de zon. Die airco’s staan zó koud!

Er verzamelde zich een groep kalkoengieren rond de brandstoftank van de Space Shuttle en dat is wel tekenend voor Kennedy Space Center. We zagen weer erg veel wild, waaronder haaien en een nest bold eagles, mét een zeearend ernaast met witte kop. Maar nog veel meer! Volgens mij een heerlijk gebied om dieren te spotten!

Een gedachte over “Dag 6…5…4…3…2…1…We have a Lift Off

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s